Anket Sonuçları
Oy vermek ve sonuçları görmek için lütfen giriş yapınız.
Sokak köpekleri Toplatılmalı mı?
Gündemde sokak köpekleri ile ilgili saldırı haberleri var , bu haberler doğru mu? diğer taraftan hayvan severler konuya daha farklı yaklaşıyor. Onlara göre bazı canilerce köpekleri yok etmek için bahaneler üretiliyor , sizce bu konuda kim haklı? Sizce sokak köpekleri toplatılmalı mı?
Sokak köpeklerine, temas halinde hayvanlarda bulunan bakteri , virüs, parazitler gibi birçok patojenik organizmayı barındırdığından enfeksiyona sebep olabilir . İnsanlar için ölümcül olduğu bilinen kuduz hastalığının en önemli taşıyıcılarından biri sokak köpekleridir . Sizi yaladığında veya ısırdığında herhangi bir hastalık bulaşma oranı yüksek olduğu için başıboş köpeklerle oynamanızı tavsiye etmem. . Bunun yanında Pire ve Uyuz olma riski de cabası.
Onlarla temas kurmanız halinde elinizi sterilize etmeye çalışın ve patojenik organizmalara giriş kapısı olan cilt yüzeyinizde herhangi bir kesik yarası olmadığından emin olun.
Ben şahsen köpeklerle büyüdüm, ve hiç kimsenin evcil hayvanıyla bir sorunum olmadı ama bir sokak köpeğine yaklaşmam ve kesinlikle evcilleştirmeye çalışmam.
Hayvanı tanımıyorsanız yaklaşmayın dikkatli olun çünkü, ısırılma riski her zaman vardır. Köpeklerin sokaklardan taplatılması sadece insanlar için değil köpekler için de en uygun olanıdır
Bence 2021`de revize edilen kanun, sokak köpekleri sorununu ortadan kaldırmayı bırakın çok daha içinden çıkılmaz hale getirdi. Bu meselede sosyal medya üzerinde yaşanan kutuplaşma da varolan yanlışları büyütmekten başka bir işe yaramıyor. Bir tarafta samimi hayvan severlerin bilinç eksikliği, sokakta zavallı hayvan üzerinden `modernlik` kasan şehir kokonaları, mama lobilerince organize bir kesim diğer tarafta `Hayvan mı insan mı?` gibi ilkel kıyaslara kadar düşen, toplu itlafı dahi savunan bir grup cahil. Köpekler sevimli ve insana en yakın hayvan.
Ancak sokaklar kimsesiz insanlar için olduğu kadar Hayvanlar içinde yaşanır değildir. Dolayısıyla bu köpekler üzerinden hayvanseverlik kasmak aptallık.
İnsanlar gibi hayvanların da 2 temel sorununu çözmek gerek : barınma ve yiyecek
Aptalca bir çarpıtmayı düzeltelim; bu zavallı hayvanlar sokaklarda eğlenmiyor! çok ağır koşullarda açlık, susuzluk, hastalık, soğuk, insan ve araç kaynaklı tehlikelere karşı hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.
Bu güzellemesi yapılacak bir şey olabilir mi?
Pekala sosyal medyada sokak köpeklerinin toplanıp itlaf edilmesini savunanlara, hatta elinde zehirli mamalarla sokaklara çıkanlara, samimi hayvanseverleri bile `Köpekçiler` diye etiketleyenlere, `köpekleri öldürün`diye türünden vahşice reaksiyonların sahiplerine ne demeli?Bir vahşete imza atmadan, hayvanları yok etmeden insanı çözümler üretmenin yolu o kadar da zor değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır” sözü reçetedir.
Türkiye`de sahipsiz köpekler sorunu kısırlaştırılıp alındıkları ortama yeniden bırakılma eşiğini geçmiştir. Belediyeler tarafından barındırılıp, beslenilmeleri gerekmektedir.Çok net; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yeni kücük bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu meselede belediyeler sorumluluklarının altının net bir kanunsal düzenlemeyle `Başıboş sokak köpeklerinin Toplanması, Kısırlaştırılması ve Barındırılması` hususunda görevlendirilmeli.
İçişleri Bakanlığı’nın Mart 2022’de yaptığı ankete göre halkın yüzde 34,3’u sokak hayvanlarını kesin bir dille tehlikeli buluyor, Bazı ülkeler, sokak köpekleri nedeniyle Türkiye’ye seyahat uyarısı yayınlıyorsa, bu sorunun daha fazla ötelenecek hali kalmamış demektir.
Almanya’da bir köpek kaybolursa, kaçarsa veya terk edilirse, genellikle 48 saat içinde alınır ve en yakın hayvan barınağına getirilir, sokaklarda başıboş hayvan göremezsiniz . Barınak personeli (genellikle gönüllüler çalışır ) bir mikroçip olup olmadığını kontrol eder; eğer köpeğin kayıtlı bir mikroçipi varsa ve (buradaki köpeklerin çoğunda var) sahibine teslim edilir yoksa barınağa gönderilir .
Eğer mikroçip takılı değilse hayvanlarla ilgili kurulmuş web sitesinde “bulunmuş köpek ” olarak yayınlanır ve aşıları güncel değilse gerekli aşıları yapılır , köpeğe bir kimlik verilir daha sonra en uygun barınağa nakledilir. Burada köpeğe ya sahip bulunur yada köpek ölene kadar barınakta yaşamını sürdürür.
Köpeklerin hepsi kayıtlıdır ve köpek sahibi olmanın yıllık bir toplumsal vergisi vardır ( bu şehirden şehre değişir)
Almanya’daki hayvan barınakları dünyanın en düzenli barınaklarıdır , burada köpekler için her türlü imkan seferber edilmektedir . Almanya’daki insanlar genellikle çok hayvan dostudur, her iki evden birinde evcil bir hayvan beslenir . Bunları ülkemizde de görmek dileğiyle
Sokak köpekleri en az diğer köpekler kadar sevimli ve değerlidir. Ancak işin üzücü yanı, hak ettikleri sevgiye o kadar da aşina değiller. Bir çok sokak köpeği sahiplendim ve fırsat buldukça sokak köpeklerini beslemeye çalışıyorum. Diğer canlılar gibi köpekler de insan yaklaşımına karşı temkinlidir ve diğer canlılar gibi, sağlık sorunları vardır. İnsanlar gibi köpeklerin de mizaçları vardır ve her zaman bunun farkında olunmalıdır.
Bir köpeğe onu tehdit etmeden nasıl yaklaşacağınızı biliyorsanız, oynamasalar da size gelirler. Size yeterince güvenirlerse sizinle duygusal bir bağ kurabilirler . Köpekler insanları ancak tehlike hissettiklerinde, geçmişte travmatik bir deneyim yaşadıklarında ve kuduz bulaştıklarında ısırırlar. Onlara nezaketle yaklaşırsanız ve yanında kimseyi istemeyen köpekleri rahatsız etmezseniz, onlarla oynamak tamamen güvenlidir. Altı aydır beslediğim siyah bir sokak köpeği beni her zaman sallanan kuyruğuyla karşılıyor ama yine de ona dokunmama izin vermiyor. Eğer sınırlarına saygı duyduğunuz sürece onlarla oynamak tamamen güvenlidir!
Sağlık endişeleri hakkında şunu ifade edebilirim, bir sokak köpeği açık yara, enfeksiyon taşımıyorsa veya sizi yalamasına izin vermezseniz size bir zararı olmaz. Onları beslemeyi veya okşamayı bitirdikten sonra, ellerinizi sabunla yıkayın ve durulayın . Sokak köpekleri hijyenik olmayan koşullarda yaşadıkları için kişisel temizliğinize özen göstermelisiniz
Bulunduğum yerde 6 tane sokak köpeğim var ve onlarla vakit geçirmeyi çok seviyorum.
Köpeklerden korkmayın , onlar bizim dostumuz …
ve… sokaklar dostlarımızla güzel
Bence geç bile kaldılar , köpeklerin yeri sokaklar değildir , ya sahiplendirilmeli yada barınaklara alınmalıdır. Sağda solda köpek severlerin argümanlarını okuyorum ve resmen dehşete düşüyorum
köpekseverlerin verdikleri bazı tepkiler
*Oyun istiyor abisi (havlayarak korkutmaları oyun istemekmiş)
*Onlar da çocuklarını parklara göndermesin (adı üstünde çocuk parkı olan yerlere çocuklar giremeyecekmiş!)
*Çocuklarına sahip çıksınlar ( çocuğu köpek saldırısına mağruz kalan bir anneye verdiği cevap)
*Beni neden ısırmıyorlar? (güvenlikli sitelerde oturup varoşlarda köpek saldırısına maruz kalanlarla yaptıkları kıyaslama
*Bir kap mama ,su verin (akşam evine zar zor ekmek götürebilen bir kişi neden rızkını saldırmasın diye bir köpekle paylaşmak zorunda ?)
*Kuduz başka hayvanlardan da insana geçer (köpekleri aklamak uğruna diğer hayvanlara atılan iftira)
*Keşke onun yerine seni uyutsalar (köpekler uyutulsun diyen kişilere verdikleri cevap)
*Belediyeler suçlu ( bunu da size bırakıyorum 🙂 )
Ben köpeklerden çok korkuyorum ,çünkü geçmişte çok kötü tecrübelerim oldu, bundan dolayı toplatılmasını destekliyorum.
Twitter’da , sokak köpekleri uyutulsun diye hashtag açıyorlar , bunları görünce İnanamıyorum . Vicdanını kaybetmiş bu kişiler onların da bir can taşıdığını unutuyorlar . Evet bence de sokak köpekleri toplatılmalı ama uyutulması yani öldürülmesi vahşettir . Olması gereken donanımlı barınaklarda kısırlaştırmak. En insani çözüm budur
Sokak köpekleri toplatılmalı mı sorusu, uzun yıllardır tartışılan bir konudur. Ancak benim görüşüm, köpeklerin toplatılmasına karşı çıkmaktır.
Öncelikle, sokak köpeklerinin toplatılması etik açıdan doğru bir yaklaşım değildir. Bu köpeklerin de bir yaşam hakkı olduğunu unutmamalıyız. Ayrıca, çoğu zaman bu köpeklerin toplatılması son derece insancıl olmayan yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu durum hem hayvanlara hem de insanlara zarar verebilir.
Sokak köpeklerinin toplatılması, köpek popülasyonunu azaltmak için bir çözüm gibi görünebilir ancak bu sadece geçici bir çözümdür. Zira, yeni sokak köpekleri bu bölgede hemen yerleşebilir ve döngü tekrar başlar. Bu nedenle, köpeklerin doğru bir şekilde yönetilmesi ve kontrol edilmesi önemlidir. Bu amaçla, barınaklar ve sokak hayvanları rehabilitasyon merkezleri gibi alternatif çözümler bulunmaktadır.
Ayrıca, sokak köpeklerinin toplatılması, insanlarla köpekler arasındaki olumlu ilişkileri de olumsuz yönde etkileyebilir. Bu ilişkilerin geliştirilmesi, insanların köpekleri daha iyi anlamalarına ve onlarla daha sağlıklı bir şekilde yaşamalarına yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, sokak köpeklerinin toplatılması yerine, doğru bir yönetim ve kontrol sistemi kurularak köpeklerin popülasyonunun azaltılması ve insanlarla köpekler arasındaki olumlu ilişkilerin geliştirilmesi daha sağlıklı ve insancıl bir yaklaşım olacaktır.
Duyarlılığınız için teşekkürler