Tesla’nın başlattığı elektrikli otomobil furyasına diğer bütün otomobil firmaları da dahil oldular . Yerli otomobil markamız togg da tamamen elektrikli olacak ve bu kulvarda devam edecek .
Elektrikli araçlar tork , bagaj kapasitesi , sessiz ve titreşimsiz çalışması gibi bazı özellikleriyle fosil yakıtlar ile çalışan diğer araçlara göre bir çok avantajları mevcut , bunula birlikte menzil gibi bazı dezavantajları da var . Bütün bunları göz önüne alınca elektrikli otomobil almayı düşünür müsünüz?
Bildiğiniz gibi otomotivde yeni trend elektrikli arabalar , bu birkaç senedir böyle ve bunun arkasında aslında oldukça haklı da bir gerekçesi var .Günümüzün en büyük problemleri olan küresel ısınma ,emisyon sorunları, hava kirliliği genelde içten yanmalı motorlardan daha az yerde fosil yakıtlardan gerçekleşiyor diyebiliriz . Bu yüzden kişisel araçlara baktığınız zaman en basit, en hızlı çözüm elektrikli araçlara geçmek olarak görülüyor. Tabii ki içten yanmalı motorların mazot ve benzin yaktığını düşündüğünüz zaman çevre kirliliği yaptıklarını göz ardı edemeyiz . Benim her zaman söylediğim bir durum var , İnsanların kullandığı benzinli arabalara bu kadar karışmaktan ziyade İlk Adım olarak özel jetleri yasaklasalar Tabii ki etkisi çok daha büyük olur , ama tahmin edersiniz ki özel jetleri yasakladığınızda etkilenecek insan tipleri bizim gibi normal insanlardan daha çok yasalara hakim , yasaları kontrol edebilir durumdalar. Bu yüzden genelde bu tür durumlarda ilk olarak kendinden feragat etmesi gereken insanlar bizim gibi normal insanlar oluyor .Özel Jet sahipleri bundan pek etkilemiyorlar diyebiliriz. Ama bu konuyu bir kenarda bırakırsak Tabii ki elektrikli araçlara geçmek geleceğimizi daha iyiye götürmek için gereken adımlardan bir tanesi , peki bunun arkasındaki sebep ne ? sebep de şu egzoz emisyonunun sıfır olması , elektrikli araçlarda egzoz emisyonu yok çünkü araçlarda bir egzoz diye birşey yok bunun da sebebi araçta içten yanmalı bir motor olmamasıdır , bunu yerine batarya var, elektrik motorları var .
Elektrik motorları tahmin edersiniz ki egzoz gazı üretmiyor ama genel olarak düşündüğünüz zaman bu araçların emisyonu hiç yok diyebilir misiniz ? Bunun cevabı aslında hayır , bizim günümüzde kullandığımız elektriği %100 yenilenebilir enerjilerden elde etmediğimiz sürece kullandığımız elektriğin de bir emisyon değeri olacaktır , yani bir miktar karbon emisyonu kullandığımız elektrikle birlikte gerçekleşecektir . Evinizde açtığınız bir lambanın bile bir karbon emisyonu olacak, elektrikli araçlar da ciddi bir miktarda güç harcadıkları için tabii ki bunların da bir emisyon değeri olacak. Bu enerji yenilenebilir enerjilerden elde ettiğinizde emisyon sıfıra doğru yaklaşıyorken (bu enerjilerden kastım güneş enerjisi olabilir, rüzgar olabilir, nükleer enerji olabilir ) fosil yakıtlarda elektrik elde ettiğiniz zaman yani kömür kullandığınız zaman doğalgaz kullandığınız zaman ürettiğiniz elektrik başına yaptığınız karbon emisyonu çok daha yüksek oluyor tabii ki , yani uzun lafın kısası bu egzoz emisyonu sıfır dediğimiz araçları şarj ederken de bir miktar emisyon gerçekleşiyor ama gelelim benim gerçekten sinirlendiğim bir duruma . Bu 0 egzoz emisyonu pazarlama lafının arkasına saklanıp Aç gözlü firmaların yine insanların ihtiyacı olandan çok daha büyük çok daha fazla enerji harcayan elektrikli araçlar çıkarıp , bir de üstüne bunu sıfır emisyon diye pazarlamaları beni gerçekten sinir ediyor , bunların en büyük örneklerinden bir tanesi de yeni elektrikli hummer .
Yeni elektrikli hummer bir kilowatt saat enerji ile 2,4 kilometre hareket edebiliyor ve size şöyle bir bilgi vereyim dünya ortalamasında 1 kilowatt saat elektrik üretmek için yaptığımız karbon emisyonu yaklaşık 475 gram civarında. Bu dünya ortalaması , Amerika ortalaması biraz daha az çünkü nükleer enerjileri var 386 gram civarında .Avrupa ortalaması ise oldukça az aslında 231 gram civarında , bunun sebebi de hem nükleer enerjinin Fransa gibi yerlerde Almanya gibi yerlerde kullanılıyor olması hem de yine Hollanda , Almanya gibi yerlerde yenilenebilir enerjinin oldukça yaygın olması , ama biz bu hesaplarımızı dünya ortalaması üzerinden yapacağız . Şimdi hummer’ın 1 kilovat saat elektrikle 2.4 km gittiği bir dünyada hummer’ın kilometre başına karbon emisyonu yaklaşık 200 gram karbondioksite denk geliyor . Bu ne demek diye sorarsanız günümüzde belki dünyada en çok satılan en çok kullanılan araç olan benzinli Toyota Corolla ile bunu karşılaştırayım isterseniz , benzinli Toyota Corolla’nın kilometre başına yaptığı karbon emisyonu 160 gram civarı yani elektrikli hummer’ın karbon emisyonunun %26 sından daha düşük. Yani siz hummer’ın yerine benzinli Toyota corolla kullanırsanız çevreye daha az zarar veriyorsunuz . İşin komik yanı Ford Ecoboost mustang’in bile 180 gram civarında bir karbon emisyonu olması , yani bir Mustang bile elektrikli bir hummer’dan daha az çevreyi kirletiyor. Hummer’ın elektrik modeline göre Toyota Corolla kullandığınızda çevreyi %20 daha az kirletmiş oluyorsunuz, mustang kullandığınızda %10 daha az kirletmiş oluyorsunuz .
Peki bu elektrikli araçların kötü olduğu anlamına mı geliyor ? bunun da cevabı yine hayır, çünkü açıkçası çoğu insanın elektrikli Hummer gibi bir araca zaten ihtiyacı yok , bunun yerine gidip tesla model 3 gibi bir araç alırsanız dudak uçuklatacak seviyede düşük olan 70 gram kilometrede karbon emisyonundan bahsediyor oluyorsunuz . Bu da gerçekten çok az bir değer yani bir Toyota Corolla’nın yarısından da az bir karbon emisyonu yapıyor oluyorsunuz . Tesla model 3 ile, ya da aynı şekilde benzinli hummer ile elektrikli hummer’ı karşılaştırdığınızda eski hummer’ın benzinli versiyonunda yaptığı karbon emisyonu kilometrede 600 gramdı , 600 gram çok yüksek bir miktar . Aslında elektrikliye geçtiğiniz zaman üçte biri olan 200’e düşmüş oluyorsunuz , yine normal Hummer ‘ı kullanacağınıza elektrikli Hummer kullanmakta fayda var ve başta dediğim gibi elektriğinizi nereden elde edildiğinin çok büyük bir önemi var , Eğer tamamen kendi garajınızın ya da evinizin üzerinde bir güneş paneliniz varsa ve burada elektrik elde edip , burada enerji elde edip aracınızı böyle şarj ediyorsanız, karbon emisyonunuz neredeyse sıfıra iniyor , en önemli nokta bu . Aslında Tabii ki kullandığımız teknolojileri geleceğimizi daha sağlama almak için geliştirmemiz gerekiyor ama bir yandan da bu tüketim çılgınlığını ihtiyacımız olmayan miktarlarda ihtiyacımız olmayan şeyler almayı da minimum seviyeyi indirerek bunu başarabiliriz , yani ben gidip bugün Toyota Corollamı satıp sırf elektrikli diye bir hummer alırsam aslında çevreye iyilik değil kötülük yapmış oluyorum ama birçok firmanın pazarlama bölümü tabii ki sizin bunu bilmenizi istemiyor ,yeter ki elektrikli olsun da ne olursa olsun mantığıyla bize bu araçları satmak için ellerinden geleni yapıyorlar . Elektrikli araçlar dünyayı değiştirebilecek bir geleceği bize vadediyor ancak insanlık olarak temiz enerjiyi daha yaygın ve ulaşılabilir hale getirmek zorundayız.
Elektrikli arabalar ve fosil yakıtlı arabaların her birinin avantajları ve dezavantajları vardır ve hangisinin daha iyi olduğu sorusunun yanıtı kişisel tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. İşte her iki seçeneğin bazı avantajları ve dezavantajları:
Elektrikli arabaların avantajları:
Çevre dostudur: Elektrikli arabalar, fosil yakıtlı arabalara kıyasla daha az sera gazı emisyonu üretir ve dolayısıyla çevreye daha az zarar verirler.
Daha az maliyetli: Elektrikli arabalar, yakıt maliyeti olarak fosil yakıtlı arabalardan daha ucuz olabilirler.
Daha sessiz: Elektrikli arabalar sessiz çalışırlar ve bu da daha az gürültü kirliliği anlamına gelir.
Daha az bakım gerektirir: Elektrikli arabalar, motorlu arabalara kıyasla daha az hareketli parçaya sahip olduğundan daha az bakım gerektirirler.
Elektrikli arabaların dezavantajları:
Şarj sorunları: Elektrikli arabaların menzili sınırlıdır ve şarj etmek daha uzun sürebilir. Şarj istasyonlarına erişim, yolda kalmama açısından da önemli bir konudur.
Fiyat: Elektrikli arabaların fiyatı, fosil yakıtlı arabalara kıyasla daha yüksek olabilir.
Şebeke kapasitesi: Elektrikli arabaların sayısı arttıkça, elektrik şebekesi daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyabilir. Bu sorun, yerel şebekelerin kapasitesinin sınırlı olduğu yerlerde daha da belirgin olabilir.
Fosil yakıtlı arabaların avantajları:
Menzil: Fosil yakıtlı arabaların menzili genellikle daha fazladır ve şarj etmekten daha az zaman alır.
Kolay erişim: Benzin istasyonları, fosil yakıtlı arabaların erişimine her zaman açıktır ve araçlarınızı herhangi bir zamanda yakıt almak için doldurabilirsiniz.
Fiyat: Fosil yakıtlı arabalar, elektrikli arabalara kıyasla daha ucuz olabilir.
Fosil yakıtlı arabaların dezavantajları:
Çevre kirliliği: Fosil yakıtlı arabalar, sera gazı emisyonlarının artmasıyla çevre kirliliğine yol açarlar.
Bakım: Fosil yakıtlı arabalar, motorlu arabalara kıyasla daha fazla hareketli parçaya sahip olduklarından daha fazla bakım gerektirirler.
Fiyat dalgalanmaları: Petrol fiyatları dünya genelindeki birçok faktörden etkilenir. Bu faktörler arasında arz ve talep dengesi, jeopolitik olaylar, doğal afetler, ekonomik durumlar ve hatta hava koşulları yer alabilir. Bu faktörlerin herhangi birinde meydana gelen değişiklikler, petrol fiyatlarında büyük dalgalanmalara neden olabilir.
Fosil yakıtlı araçların kullanımı, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenir. Fiyatların yükselmesi, fosil yakıtlı araçların kullanımını daha pahalı hale getirirken, fiyatların düşmesi de daha ucuz hale getirir. Diğer yandan, elektrikli araçların kullanımı, doğrudan petrol fiyatlarından etkilenmez, ancak elektrik üretiminde kullanılan enerji kaynaklarından dolayı dolaylı olarak etkilenebilir.
Günümüzde, çevre sorunlarının artması ve fosil yakıtların sınırlı olması gibi nedenlerden dolayı, elektrikli araçlar giderek daha popüler hale geliyor. Hem hükümetler hem de özel sektör şirketleri, bu trendi destekleyen teşvikler ve yatırımlar yaparak, fosil yakıtlı araçların yerini alacak alternatiflerin geliştirilmesine önem veriyorlar.
Sonuç olarak, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların fosil yakıtlı araçlar üzerinde doğrudan etkisi olması nedeniyle, elektrikli araçların kullanımı giderek daha önem kazanıyor. Ancak, elektrikli araçlar için de şarj altyapısının yeterli olmaması ve maliyetleri gibi bazı engellerin olduğunu unutmamak gerekir.